Web Sitelerinde Kullanıcı Deneyimi Hataları

Bundan böyle vakit buldukça web sitelerinde gördüğüm kullanıcı deneyimi hatalarını konu alan yazılar yazacağım. Kullanıcı deneyimi bilhassa fazla sayıda kullanıcının ziyaret ettiği veya ticari değeri yüksek web siteleri için oldukça önemli. Çünkü bu tür web siteleri için kullanıcı deneyiminden kaynaklı kayıplar, çok büyük maddi kayıplara neden olabiliyor.

bankasya

Bugün Bank Asya internet şubesinin daha giriş kısmında karşılaştığım bazı majör hataları ve bunların nasıl düzeltilmesi gerektiğini anlatacağım. İlaveten, bu kullanıcı deneyimi hatasının yıllık maliyeti konusunda da bir tahminde bulunacağım.

Bildiğiniz üzere internette ticaretin en önemli ayağı ve Türkiye’de de en aygın kullanılan ayağı “internet bankacılığı” uygulamaları. Türkiye bu anlamda oldukça şanslı çünkü kullanıcıların bu sürece adapte olmaları oldukça hızlı oldu. Bank Asya, internet şubesi üzerinden havale/eft ücreti almaması, yıllık kart ücreti almaması gibi nedenlerle bir çok kişi tarafından (ki bunlardan biri benim) tercih ediliyor. Ancak, web sitesini en geç adam eden (tasarım anlamında) bankalardan biri idi maalesef. Öyle görünüyor ki katedecekleri epey yol daha var.

Şimdi internet şubesi giriş ekranlarını inceleyelim :

Adım1 —————————-

bankasya1

Adım2 —————————-

bankasya2

Adım3 —————————-

bankasya3

Yanlış 1 : “GEREKSİZ ADIMI KALDIR”  kuralına uyulmuyor.

Yukarıdaki ekran görüntülerinde anlaşıldığı gibi 2.adım oldukça gereksiz. Birinci adımda şifre girme işlemi başarı ile tamamlanır tamamlanmaz cep telefonuna mesaj zaten gönderilmeli. Bunun için kullanıcının bir daha GÖNDER e basmasına yani 2.adıma gerek yok. Bu şekilde kullanıcılar için gereksiz bir adım oluşturuluyor.

Bunun yerine, adım3 de yer alan ekranda “Cep Telefonunuza mesaj gönderilmiştir. Eğer xx saniyede telefonunuza mesaj ulaşmazsa lütfen buraya tıklayarak telefonunuza yeniden mesaj gelmesini sağlayın” şeklinde mesaj konulabilir. Elbette az önce yazdığım kadar uzun değil, daha kısa ve net bir cümle ile…

Bu tür web uygulamalarında başarı sayfasına giden tünelde, gereksiz adımlar tek tek tespit edilip ilgili tünel yolu optimize edilmeli ve olabildiğince kısaltılmalıdır.

Adım1 >>> Adım2 >>> Adım3 >>> Adım4>>> Sonuç Sayfası

Adım1 >>> Adım2 >>> Adım3>>> Sonuç Sayfası      (Adımlardan biri elenerek optimize edilmiş tünel)

Yanlış 2 : “HATALI TIKLAMAYA NEDEN OLACAK BUTON” var.

İnternet sitesine girmek isteyen kullanıcılar 3.adıma ulaştıklarında, büyük çoğunlukla (%99 +) zamanında bir SMS mesajı alarak içeriye gireceklerdir. Dolayısı ile kullanıcıların büyük çoğunluğu aslında GİRİŞ butonuna basacaktır. Ancak dikkat edilirse, daha çok basılması gereken buton daha az dikkat çekiyor. Birincisi diğerine göre daha küçük. Bu şekilde kullanıcıların daha az dikkatini çekiyor ve daha az önemli buton düşüncesini doğuruyor. İkincisi, butonların renginin aynı olması ile kullanıcılar her iki butonun da aynı öneme sahip olduğunu düşünebilir. Üçüncüsü, bu 2 madde olmasa bir butonların fiziksel yakınlığı ile yanlış tıklama olasılığı oldukça yüksek. Bu maddelere dayanarak 3.adımda ciddi bir problem olduğu aşikar.

Çözüm olarak,

1. Butonlar fiziksel olarak ayrılmalı. Mümkünse GİRİŞ buton şeklinde kalmalı ancak yeniden dene bir link şeklinde olmalı.

2. “Yeniden Dene” yerine daha açıklayıcı bir cümle seçilebilir. Örneğin “Yeniden Gönder”.

3. Buton renkleri kullanıcı deneyimine uygun olarak seçilebilirdi. Yeşil renk onaylama, kırmızı renk reddetme olarak algılanır. “GİRİŞ” butonu yeşil olarak yapılabilirdi. (Not: Bu genelde 2 butonun yan yana olması durumunda geçerlidir. Eğer tek buton kullanılacaksa dikkate alınmayabilir.)

Şimdi isterseniz işin mali boyutunu ele alalım. Bu şekilde bir kullanıcı deneyi eksikliği ile 3.adımda bir çok kullanıcı hata ile yeniden gönder tuşuna basacaktır. Kullanıcıların %2 si (Yanlış deneyimlemelerle oranın ortalama da %2 olacağını varsayıyorum.) hata ile yeniden dene butonuna basmış olsa, 1 SMS bedeli kadar kayıp oluşacaktır. Günlük her  1 milyon giriş yapıldığında 20.000 adet fazla SMS yollanması anlamına gelir ki bunun mali boyutunu siz düşünün.

Küçük bir buton size ayda belkide onbinlerce SMS e malolacak.

Bunun dışında kullanıcıların hata ile giriş sürelerini uzaması ve bundan doğan memnuniyetsizliği de göz önüne almak gerekir.

Son söz olarak markalara tavsiyem şudur : “Web siteniz web tasarımcınızın eline emanet edilmeyecek kadar önemlidir.”

Bunun

Web Sitelerinde Kullanıcı Deneyimi Hataları” üzerine 2 düşünce

  1. murat

    Bu da birsey mi? Ben isbank in cep anahtar uygulamasini indirip kurdum ama calismadi.(java error vs). Simdi internetten giris yapamiyorum cünkü “cep anahtar” uygulamasiyla urettiginiz sifreyi girin diyor. Mail attim, bankaya gittim. Cozulemedi..gelen mailde ilginc…Cep anahar ozelligini internet sitesinden guvenlik ayarlarindan iptal edin diyor. iyi de ben zaten giremiyorum ki. girsem iptal ederim. eger girebilsem zaten iptal etmeme gerek yok !!!

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir