Dış Ticarette Başarılı Olmak İçin İnterneti Kullanmak

E-Dış Ticaret

Ticaret hayatının altın kuralları, gerek reel gerekse internet üzerinden yapılan ticarette, her zaman geçerlidir. Pazara sunduğunuz hizmet / ürün kaliteli ise, piyasada bir ihtiyacı karşılıyorsanız ve de rekabetçi fiyatınız varsa başarılı olma şansınız oldukça yüksek demektir. Elbetteki uluslararası ticaret söz konusu olduğunda bu temel kuralların dışında başka dinamikler de devreye girmektedir. Bu dinamiklerden en önemlisi şüphesiz ki “e-dış ticaret” in inceliklerini bilmek ve buna uygun eylem planı ile hareket edebilmektir.

Hızla artan dijital nüfusla beraber insanların bilgiye ulaşım ve iş yapış biçimleri köklü biçimde değişmiştir. İnternet sadece bilgi edinme ve iletişimin dışında, internetin iş süreçlerine katılmı ile beraber iş yapış ve dış ticaret anlayışı değişmiştir.
Dış ticaret aslında oldukça zor ve masraflı bir iş iken bu etki ile oldukça ucuz ve kolay bir hale dönüşmüştür.

Dış Ticarette Başarılı Olmak İçin İnterneti Kullanmak

Dünya üzerinde 1,5 milyardan fazla insanın internete bağlı olduğu biliniyor ve bu dijital nüfus her geçen gün artıyor. www.economist.com tahminlerine göre 2012 ye kadar kullanıcı sayısına 400 milyon daha ekleneceği, internetten alışveriş yapan kişi sayısının 1 milyarı bulacağı ve global B2C e-ticaret sektörüne 1.2 trilyon $ katkıda bulunacağı ifade edilmektedir. B2B e-ticaret hacminin ise bu değerin 10 kat fazlasına ulaşması beklenmektedir.

Bu verilerden hareketle, interneti iş süreçlerimizin kalbine yerleştirmek ve etkin biçimde kullanmanın önemi yadsınamaz. Bunun için öncelikle aşağıdaki temel kurallara dikkat etmek gerekmektedir :
1. Hedef Pazarlarınızı Belirleyin

Ürünleriniz için hangi pazarlar uygun, hangi pazarlarda rekabetçi olabilirsiniz bunu belirleyin. Bunun için internet üzerinden araştırma yapmak işe başlayın. Çeşitli kaynaklardan bilgi toplayın ve teklifler alın. Ayrıca Google insights for search gibi online araçlardan da faydalanabilirsiniz.

2. E-Dış Ticaret’e Açılan Kapınız, Web Sitenizi Gözden Geçirin

Web siteniz dışa açılan yüzünüzdür. Profesyonel bir tasarım ve içeriğe sahip bir web sitesi, muhtemel müşterilerinize güven verecektir. Web siteniz ürün ve hizmetlerinizi yalın bir dille anlatmalı. Mümkünse hedef pazarlarınızın dillerine uygun olarak yayın yapmalı. Web sitesindeki içeriğin doyurucu ve profesyonelce hazırlanmış olmasına özen gösterin. Aynı şekilde içeriğin çevirisini de özenli bir biçimde yapın. Web sitenizde adres telefon bilgileri, iletişi formu, e-posta linki olmalı. Bir çok firma ücretsiz görüşme sağlayan Skype benzeri programlar kullanıyor. Web sitenizde skype ve benzeri servislerin adresinin de bulunmasına özen gösterin.

3. E-Pazaryerlerine Üye Olun

Üreticilerle toptancıların buluştuğu web sitelerine e-pazaryeri denir. Bu web sitelerine üye olarak, kendi ürün ve hizmetlerinizi dünyanın dört bir yanından kayıt olmuş toptancılara sunabilirsiniz. Bu sitelere üye olurken, bulunabilir olmak da çok önemli. Bunun için ürün ve hizmetlerinizden olabildiğince fazlasını, kalite fotoğraf çekimi ve ürün bilgileri ile beraber ürün kataloglarına kayıt etmeli ve bu ürünleri doğru anahtar kelimelerle (tag) eşleştirmelisiniz. Bir çok E-pazaryeri üyeliği ücretlidir. Dünyaca ünlü e-pazaryerinden bazıları www.alibaba.com , http://www.ec21.com ve http://www.kompass.com dur. www.emarketservices.com verilerine göre, ABD’de 248, Almanya’da 87, İspanya’da 75, Çin’de 71, İngiltere’de 71, İtalya’da 34 ve Hollanda’da 30 e-pazaryerinin varlığı bilinmektedir. Bilhassa uzak doğudaki üretici firmalar bu tür pazar yerlerini etkin bir biçimde kullanarak, ihracat fırsatları yakalamıştır. Bu arada alibaba.com un da uzakdoğu kökenli bir web sitesi olduğunu da ekleyelim. Bu tür pazaryerlernin dış ticaretteki önemine binaaen bir çok kuruluş işletmelere üyelik desteği vermektedir. Örneğin, Dış Ticaret Müsteşarlığınca, e-pazaryerlerine üyelik desteği verilmektedir.
E-pazaryerleri, temelde 2 iş modeli üzerine kuruludur. Birincisi belirli sektörleri hedefleyen dikey e-pazaryerleri, ikincisi tüm sektörleri hedefleyen yatay e-pazaryerleri dir. Bunun dışında yerel ve global pazarlara hitap eden pazaryerleri vardır.

E-pazaryeri seçiminde size yol gösterecek ve dünyadaki e-pazaryerlerinin listesini alabileceğiniz bir site olan www.emarketservices.com u mutlaka inceleyin.
4. Web Dizinlerine Kayıt Olun

İnternet kullanıcılarına kategori bazlı web site listeleme hizmeti veren web sitelerine “web dizinleri” (directory) denir. Web dizinleri, kendi ziyaretçilerine sundukları sonuçların yanında arama motoru sıralamalarında web sitelerine olumlu etkiler yapmaktadır. E-pazaryerlerinden farklı olarak, alıcı ve satıcı arasındaki interaktiviteyi sağlamayı değil, kullanıcı ile web sitesi arasındaki köprüyü oluşturmayı hedefler. Bir çoğu ücretsizdir. Bilhassa hedef pazarınızın yerel dizinleri içerisinde yer almak, yerel trafik almak açısından faydalı olacaktır.

5. Arama Motorlarını Mutlaka Etkin Kullanın

İnternet kullanım sebeplerinde, iletişim den sonra en fazla payı alan davranış, “bilgi toplama, araştırma” dır. İnsanlar bilgiye ulaşmadan önce çoğunlukla arama motorlarını kullanırlar. Dünyada Google, Yahoo ve Bing gibi sayılı oyuncu, arama pastasını paylaşmaktadır. Google, bu oyuncular arasında bir çok pazarda açık ara lider olmak üzere en büyük payı alan oyuncu konumundadır.

Dünyada her gün yaklaşık 1,5 milyar (2009 verilerine göre) Google araması yapılıyor. Bunlardan bir kısmı “e-iş” kapsamına girebilecek aramalardır. Örneğin, alternatif yurt dışı pazarlarda üretici arayan bir toptancı için en kolay ve ucuz başvuru kaynağı arama motorları olmaktadır. Bugün bir çok işletme, arama motorlarını kullanarak hedef pazarlarda alıcılarla buluşmaktadır.

Arama motoru sonuçların üst sıralarda çıkmak işte bu noktada büyük önem kazanmaktadır. Arama motorlarının doğal sonuçları sadece ilgili arama motoru tarafından belirlenmekte ve hiç bir müdahale ile değiştirilememektedir. Ancak, bu sonuçlar içerisinde yükselebilmek için web sitenizde yapacağınız bir takım değişiklikler ve web sitenize verilen linkler sizin sralamanızı yükseltecektir. Bu amaçla yapılan optimizasyon (iyileştrme) çalışmalarına “arama motoru optmizasyonu” (SEO) denilmektedir. Bunun dışında her arama motorunun bir sponsor bağlantı programı vardır. İşletmeler istedikleri coğrafyada ve istedikleri kelimede üst sıralarda yer alabilmek için, anahtar kelime seçip o anahtar kelime ile reklam verebilmektedir. Genelde tık başına ödeme sistemi geçerli olduğu için bu tür reklamlara PPC (Pay Per Click) reklamları da denilmektedir. PPC reklamlarda sistem bir optimizasyon temeline oturtulduğu için reklamların sıralaması, her bir reklam verenin o kelime için ödemeyi vaat ettiği ücret ve kalite puanı kriterlerine bağlıdır.
SEO ve PPC reklamların birlikte, bir strateji dahilinde planlanması işine SEM (Search Engine Marketing) denir. E-ihracat için başarılı bir SEM stratejisi mutlaka olmalıdır. Çünkü farklı coğrafyalarda, farklı sektörlerde alıcı ve satıcıyı birleştiren platformlar farklı olsa da tüm dünyada ortak davranış arama motorlarından araştırmadır. Yapılan araştırmalar segment değeri en yüksek davranış biçiminin “online arama – offline satın alma” olduğunu göstermiştir. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, geri dönüşümü en yüksek olan online kullanıcı davranış biçimi, kullanıcıların online arama yaptıktan sonra satıcı ile klasik fiziksel yollarla (telefonla sipariş, mağaza ziyareti gibi) temasa geçmesidir.

Başarılı Bir SEM Kampanyasının Adımları

Öncelikle hedef pazarlarını belirleyerek kampanyanızı sadece bu pazarlarda yayınlayın.
Ürün ve hizmetlerinizi gruplayarak, her gurup için farklı sayfalara, özel reklam metinleri ile yönlendirme yapın.
Sizi anlatan doğru anahtar kelimeleri bulun. Genel ve jenerik anahtar kelimeler kullanmaktan kaçının. Sadece hedefe yönelik, mümkünse 2 ve 3 kelimeden oluşan kelimeleri seçmeye özen gösterin.
Ürün ve hizmetlerinizin önemine, kar marjına göre bir teklif stratejisi belirleyin.
Mümkünse ziyaretçilerin sayfanızdaki aksiyonlarını (form doldrma, satın alma vb…) ölçün.
Sonuçları sürekli takip ederek kampanyanızı iyileştirin.

Bir Ajans Desteği Alın

SEM, bir çok disiplini içinde barındıran, teknik bir konudur. Google Adwords gibi bir çok PPC modeli ile çalışan sistemler, optimizasyon temeline oturtulmuştur. Doğru optimize edilmiş bir SEM kampanyasında hem birim maliyetler (Tıklama Başı Maliyet) düşük olur, hem de alakasız aramalardan olabildiğince uzak durmuş olursunuz. Bu da size toplam da daha az ücret ödeyerek, daha fazla sonuç almanızı sağlayacaktır. Ajansınızı seçerken sektördeki tecrübeleri ve referanslarının yanı sıra, almış olduğu sertifikaları da sorgulamanızı öneririm.

Dış Ticarette Başarılı Olmak İçin İnterneti Kullanmak” üzerine bir düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir